Ingången blir att utifrån serien hitta en konflikt att nysta i. Christian Fabbi från Reggio Emilia nämner att deras sätt att arbeta bygger på en viss metod där en del kan användas i den här gestaltningen. Våra handledare vill att vi plockar in och använder delar av deras metod i vår gestaltning. Metoden talar om ett inledande EVENT som i detta fallet kan vara våra egna serier samt de filmer vi såg på vid uppstarten. Dessa event blir ingången till att börja koppla och inspireras av. Därefter nämner Fabbi att man utifrån event hamnar i att finna RATIONELLA SAMBAND och KREATIVA FÖRKLARINGAR. Detta ska senare mynna ut i en HYPOTES, ett meningsskapande och en avslutande slutblogg.
Jag väljer serieruta tre där konflikten blir Världskulturmuseet och deras antydan om att sätta in alla föremål de har i en fast utställning vilket enligt personalen och några källor jag hänvisar till starkt kommer att påverka museets möjligheter att spegla världens kulturella mångfald och föränderlighet som också ligger i statens uppdrag förutom att bevara och konservera gamla föremål.
http://svt.se/2.27170/1.2737867/stor_oro_bland_personalen_pa_varldskulturmusee
Kulturdepartementet har dessutom i ett regeringsbrev inför budgetåret 2012 gett statens museer för världskultur i uppdrag att främja internationellt utbyte, demokrati och mänskliga rättigheter i samhället. De ska utarbeta en strategi för hur man kan belysa och ge nya perspektiv på sina samlingar och utställningar.
http://www.esv.se/Verktyg--stod/Statsliggaren/Regleringsbrev/?RBID=13895
Museet svarar den 20 mars med att avskeda chefen för utställningar och kunskapsbyggnad...
Museet svarar den 20 mars med att avskeda chefen för utställningar och kunskapsbyggnad...
Förra chefen Margareta Alin Hegelund debatterar i utställningsestetisktforum samt i GT igår att museets ledning har hemliga möten där personalen inte ska vara behjälpliga i dialoger utan anses som ett hot mot en förändring. Hegelund talar om vikten att använda föremål med respekt för deras ursprung vilket i många fall är krigsbyten och stulna föremål. Hon nämner att museet är en förebild för många andra museer och också fick pris för bästa museum 2009. Hon vill inte ha in krukorna i en fast utställning utan de ska användas när de behövs...
http://www.ueforum.se/forum/12-2forflaggskepp.php
http://www.expressen.se/gt/kultur/lat-inte-flaggskeppet-ga-pa-grund/
Om man dessutom tittar på den översyn av Världkulturmuseet som KMPG gjorde 2008, på uppdrag av Kulturdepartementet 2008 och som Hegelund påstår var Margot Wallströms och Marita Ulvskogs baby och bestod av minst 30 sakfel och var klart vinklad enligt Hegelund och bromsar den inriktning som Världskulturmuseets år 2009 fick pris för som Sveriges bästa museum med inriktning mot samtiskonsten, så kan man även hitta andra godbitar som faktiskt undergräver krukornas invation till fastskruvade hyllor. Där står tydligt formulerade olika riktlinjer som världskulturmuseet ska förhålla sig till. Det är riktlinjer framtagna av kulturdepartementet i mitten av 90-talet när krukorna höll på att bli undergången för världskulturen i Sverige. Här kommer några utdrag ur rapporten från 2008;
2.1
Nya vägar att berika och bruka kulturarven
Museets basutställningar skall präglas av hög kvalitet och internationell relevans i syfte att skapa och bibehålla en hög attraktionskraft. De bör även byggas upp så att de kan kompletteras med aktualitetsinslag. Genom utställningar i skilda former, samproduktioner, aktivt besöksutbyte med skolan och andra intressenter samt digitalt tillgängliggörande av basinformation förväntades museet bilda ett nav i museiverksamhet över hela landet till tjänst för både besökare på platsen och virtuella brukare. Vid produktion av vandringsutställningar och annan verksamhet med regional inriktning förväntades museet även eftersträva största möjliga samverkan med länsmuseerna och Riksutställningar.
Grupper med olika intressen och arbetssätt samt representanter för de kulturer som skildras skulle enligt utredningen erbjudas att samarbeta kring eller själva stå för utställningar, programserier, scenframställningar, musikframträdanden m.m. Vidare skulle allmänhetens synpunkter, frågor och intresse att dokumentera sitt eget liv ge en viktig stimulans till museet och därför tillvaratas i dialoger.
Kulturell mångfald i en globaliserad värld
Utredningen ansåg att existentiella frågor kring etik, moral, religion, konst, samhällskoder, lag och rätt skulle ställas i relation till internationella kulturströmningar för att beröra och aktivera besökarna. Museet skulle även i sin verksamhet ta till vara människors erfarenheter av uppväxt, arbete, studier eller rekreation i andra kulturmiljöer.
Barn och ungdom i fokus
Enligt utredningen skulle barns och ungdomars inneboende nyfikenhet, kreativitet och behov av uttrycksformer tas till vara i verkstäder, mediarum, dramagrupper m.m. med anknytning till utställningar och andra aktiviteter i museet. Aktiviteter förväntades arrangeras kring gemensamma teman, som skulle vända sig till olika kategorier besökare och kunde anpassas efter ålder, målgrupp och kunskapsnivå.
2.2.1 Instruktion
Statens museer för världskultur har enligt förordning (1998:1714) till uppgift att visa och levandegöra världens kulturer. Myndigheten skall främja tvärvetenskaplig kunskapsbildning och publik verksamhet i nya former utifrån etnografiska, arkeologiska, konstnärliga, konstvetenskapliga samt andra samhälleliga och historiska perspektiv. Myndigheten skall även dokumentera och belysa olika kulturers yttringar och villkor samt kulturmöten historiskt och i dagens samhälle.
Myndigheten skall enligt instruktion särskilt:
1. vårda, förteckna, vetenskapligt bearbeta och genom nyförvärv berika samlingarna
2. hålla samlingarna tillgängliga för allmänheten och i detta syfte bedriva och stödja utställningsverksamhet och pedagogisk verksamhet i skilda former
3. samarbeta med olika publikgrupper och skapa förutsättningar för enskild verksamhet i anslutning till myndighetens lokaler
4. initiera och medverka i forskning som främjar kunskapsuppbyggnaden och berikar samhällsdebatten inom myndighetens verksamhetsområde
5. samverka med Riksutställningar samt lokala, regionala och centrala museer för att nå största möjliga geografiska spridning och förankring
6. använda ny teknik för att utveckla alla delar av verksamheten.
3.1.1 Inriktning
Företrädare för museet menar att världskultur är ett sätt att modernisera de traditionella etnologiska museernas arbetssätt. Detta synsätt återfinns även i utredningen Statens museer för världskultur där det framhålls att Statens museer för världskultur skall skapa något nytt i museivärlden där likt och olikt i tankesätt, livsstilar och levnadsvillkor men också kulturella förändringar i Sverige och i världen skall skildras. I utredningen görs ingen distinktion mellan de fyra museernas inriktning och profil i detta avseende. I praktiken har det dock utvecklats så att Världskulturmuseet blivit det museum i myndigheten som gått längst i att modernisera de traditionella etnologiska museernas sätt att arbeta.
Utifrån intervjuarbetet kan vi konstatera att detta moderniserande arbetssätt präglas av följande:
• Mindre fokus på föremål än vad som traditionellt präglat de etnografiska museerna.
• En utställningsmetodik som bygger på tillfälliga utställningar snarare än permanenta basutställningar.
• Ifrågasättande av västvärldens koloniala historia och formerna för att samla in föremål till de etnografiska museerna.
• Ett kritiskt förhållningssätt till vad som beskrivs som en exotiserande syn på främmande kulturer inom flera etno- grafiska museer.
• Ett tvärvetenskapligt arbetssätt mellan de discipliner som den aktuella utställningen/frågeställningen berör.
• Ett aktionsforskningsorienterat perspektiv där museets roll inte bara är att beskriva kulturella och samhälleliga företeelser utan även att föra dialog med berörda ursprungsgrupper i syfte att åstadkomma samhällelig förändring.
_______________________________________________________________
Det är uppenbart att fasta krukor utifrån detta uppdrag inte är ens behöver övervägas. Om man dessutom kopplar samman uppdraget och de nya riktlinjerna i regeringsbrevet inför budgetåret 2012 är ledningen ute på hal is...
Nu ut i händerna...
Vill ta det ett steg längre...
Provocera, skapa konflikt, få museet besökare att inse att krukor är egentigen bara en kruka även om den är gammal och att en kruka inte alltid passar i alla kontext.
Jag börjar med att köpa de billigaste innerkrukor jag kan hitta.
Kan jag provocera genom att sätta krukorna i olika kontexter som har med vår samtid att göra som skapar konflikt.
- skicka krukor med posten med jämna mellanrum till museet, de kan ha lappar, jag kan måla på dem
- foto dödskyssen, kruka och naket
- stapla en skulptur utanför museet
- ta dem in på utrymmen i museet
krukorna kan ha olika budskap som;
ÅRETS MUSEUM
TOPPstyrning
Vi ska inte vara dem som ger röst åt andra kulturer. Vi ska i stället öka dialogen med de grupper eller ursprungsfolk från vilka vi förvärvat samlingarna.
URsprung Willis, tillverkad i Polen, fack 3, hylla 10
URsprung IKEA, tillverkad genom barnarbete, hylla 3, fack 4, material terracotta från Indien
spånar vidare...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar